Bedrijfswetenschappen

Lessentabel:

De lessentabel wordt hier vanaf midden april 2021 aangevuld.

Je wilt:

 • meer te weten komen over diverse boeiende aspecten van het economisch leven?
 • meer te weten komen over hoe bedrijven werken?
 • misschien ooit starten als zelfstandige?
 • met een stevige algemene basis aan economie in de derde graad starten
 • ondernemerschap koppelen aan creativiteit
 • praktische toepassingen onder de knie krijgen
 • leren werken in teamverband

Je hebt:

 • belangstelling voor de economische actualiteit
 • creatief inzicht
 • zin om (economische) uitspraken te beargumenteren en kritisch te bekijken
 • een logisch gestructureerde geest
 • interesse in economie als abstracte én toegepaste wetenschap en toegepaste wiskunde in functie van economie.

In de derde graad (schooljaar 2023 – 2024) kan je doorstromen naar:

 • bedrijfswetenschappen (onder voorbehoud van goedkeuring programmatie)
 • economie – moderne talen (indien basisniveau voor talen voldoende hoog is)
 • humane wetenschappen (mits een instroomcursus voor de humane vakken te volgen)

Wat houdt Economie in?

Binnen het onderdeel Algemene economie gaan we onderzoeken hoe consumenten, producenten, overheid en het buitenland met mekaar gelinkt zijn via de economische kringloop. We bekijken hoe een consument en producent de juiste keuze gaan moeten maken. Daarnaast gaan we op zoek hoe dat in België de prijzen tot stand komen. We nemen bovendien een kijkje op de arbeidsmarkt. Hoe komt bijvoorbeeld je loon tot stand? Hoe zit het met de jeugdwerkloosheid? We bespreken belangrijke indicatoren voor ons land, zoals de totale productie, de totale toegevoegde waarde, die we creëren, … Welke sectoren doen het goed en welke niet? Ook het bestuderen van de beurs en de bankenwereld maakt een onderdeel uit van dit pakket. Wat is hun rol op de kapitaalmarkt? We verdiepen ons eveneens verder in hoe in onze mondiale wereld internationale handel en relaties tot stand komen. Welke producten voeren we in en uit en naar welke landen? En wat is de taak van de EU en de Wereldhandelsorganisatie? Bovendien ga je ook actief zelf aan het werk, je zal een economisch onderzoek moeten verrichten.

Bij het onderdeel bedrijfswetenschappen en recht leer je onder meer hoe een onderneming zijn verkopen en aankopen boekhoudkundig registreert. Je leert dan ook dat een onderneming soms geld moet lenen, winst of verlies maakt, btw betaalt en ontvangt, … Hier ga je vooral moeten leren logisch redeneren.  Ook deelaspecten van het recht staan op het programma. Zo zal je onder meer iets te weten komen over de verschillende soorten ondernemingen in België en met welke aspecten zij allemaal moeten rekening houden.

In deze richting worden deze twee onderdelen bovendien met een pakket toegepaste economie aangevuld. Hier is er een praktischere benadering van het vak mogelijk. Er zal gewerkt worden met verschillende modules. Er komen andere bedrijfseconomische aspecten aan bod en soms wordt de leerstof verder uitgediept. Hier verwachten we dat leerlingen graag in teamverband werken en ook houden van economie met een meer praktische benadering. Zo zal er bijvoorbeeld samengewerkt worden met Vlajo. De leerlingen gaan aan de slag met Jieha. Dit project omvat een korte ondernemingservaring voor leerlingen. In kleine teams starten ze een eigen bedrijfje op en proeven ze op die manier van ondernemen.

Bovendien is er ook VlajoChallenge. Dit is een online educatief spel. De leerlingen worden manager van hun eigen virtuele winkel(s) en nemen het op tegen hun klas­genoten in een spannende uitdaging. Bij het draaien van elke spelronde winkelen de klanten in de stad en gelden de courante marktprincipes. Al spelend maken ze zo kennis met zaken als een ­winkel openen, producten aankopen, voorraad­beheer, reclame maken, personeel aanwerven, ­verkoopprijzen bepalen, concurrentie, winst ­maken, lenen,…